En helprotese med kunstige tænder er en god løsning, hvis du har mistet alle dine naturlige tænder.
Helproteser kan nemlig – modsat en delprotese – sidde fast i munden uden hjælp fra andre tænder.
En helprotese kan fremstilles til såvel overmund som undermund, så hvis du skal have erstattet alle dine ægte tænder, skal du have to helproteser; en til overmunden og en til undermunden.
Helproteser indeholder kunstige tænder, der kan bearbejdes, så de kommer til at ligne de tænder, der var dine egne.
Når en helprotese består af alle tænder i enten overmunden eller alle tænder i undermunden, bliver den også benævnt som enten en overmundsprotese eller en undermundsprotese.
Hos nogle tandprotetikere anvendes betegnelsen fuldprotese, og den umiddelbare logik ville være, at der er tale om både overmundsprotese og undermundsprotese.
Det ses dog til tider, at de to benævnelser helprotese og fuldprotese anvendes synonymt. Derfor er det vigtigt, at du spørger din tandprotetiker om, hvad forskellen er på disse tandproteser, så du bliver korrekt informeret om, hvad du står over for at købe.
Som det er tilfældet i tandlægebranchen, kan det også i den tandprotetiske branche være en ærgerlig mulighed, at samme produkttyper og materialetyper bliver benævnt forskelligt – og måske endda i nogle tilfælde helt vildledende.
Denne sammenblanding af benævnelser kan give anledning til misforståelser, når du som tandpatient indhenter information om løsninger inden for tandproteser hos kliniske tandteknikere. Det er yderst vigtigt som kunde at være klar over, om den kliniske tandtekniker taler om en enkelt helprotese til overmund eller undermund eller om informationen drejer sig om begge helproteser.
Har du behov for en tandbehandling, der erstatter alle dine manglende tænder samt de resterende naturlige tænder, der på grund af slid skal trækkes ud, så skal du altså have to helproteser, der består af en overmundsprotese og en undermundsprotese.
Da der er tale om to separate tandproteser, har det den fordel, at hvis dine tænder er sunde og raske i enten overmund eller undermund, så kan du nøjes med enten en undermundsprotese eller en overmundsprotese.
En tandprotesebehandling med helproteser erstatter alle dine egne tænder og medvirker til at bevare dit ansigts naturlige udseende og din tyggeevne. Tandbehandling med en eller to helproteser giver som regel også støtte til tunge, kinder, læber og kæbeled.
En helprotese til overmunden sidder fast i din gane ved hjælp af det naturlige vakuum, der opstår, når du sætter din tandprotese på plads i munden. Helprotesen til din undermund ligger på dine gummer og bliver holdt fast ved hjælp af din tunge og dine kinder.
En helprotese til undermunden er typisk lidt sværere at vænne sig til end helprotesen til overmunden. Årsagen til dette er, at det er vanskeligt at skabe et vakuum i undermunden, der kan holde helprotesen fast. Derfor er det tungen og kinderne, som skal sørge for, at undermundsprotesen holdes fast, og det kræver for de fleste tandpatienter en tilvænningsperiode.
Da dine gummer igennem hele livet forandrer sig, vil der være behov for en løbende tilpasning af din tandprotese, hvilket skal sikre, at du altid har optimalt fungerende tandproteser.
Den løbende tilpasning af din tandprotese er væsentlig, da gummen med tiden har et naturligt svind, og det medvirker til, at tandproteser kommer til at sidde dårligere fast.
Gummens svind vil tillige bevirke, at der er risiko for at få et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden. Den løbende tilpasning af tandprotesen afhjælper disse ulemper, og sikrer dermed, at du bevarer din ansigtsform.
Et svind i gummen sker med meget forskellig hast fra person til person. Når et svind i gummen bliver så stort, at din tandprotese sidder dårligere fast, så skal tandprotesen rettes til. Tilretningen består af en udfyldning med underforing af protesen, så denne kommer til at passe til gummens nye form, der er opstået efter det svind, der har været i gummen.
Denne type tandbehandling, hvor en tandprotese bliver tilrettet, kaldes for en rebasering. Bemærk at rebasering sjældent er inkluderet i prisen for en helprotese. Du bør derfor huske at spørge den kliniske tandtekniker, hvad det koster at få foretaget en eller flere løbende rebaseringer af din tandprotese.
Det er vigtigt, at du passer godt på dine gummer, og derfor bør du få din tandprotese kontrolleret i hvert fald en gang om året hos din tandlæge.
Uden tilpasning af tandprotesen i forhold til gummernes svind vil din tandprotese kunne gøre stor skade på dine gummer. Det vil betyde, at gummerne svinder hurtigere, hvilket medfører, at du forringer dine muligheder for at bruge tandproteser.
En årlig kontrol af tandprotesen foretaget hos din tandlæge kan sikre, at protesen bliver tilpasset rettidigt, så gummerne forbliver i så god stand som overhovedet muligt.
Den løbende kontrol og rebasering af din tandprotese har desuden til formål at sikre, at tandprotesen fungerer optimalt, så du får mest mulig glæde og kvalitet af den tandbehandling, du har valgt som løsning på manglende tænder.
Helproteser har den væsentlige ulempe, at fremstillingen af tandprotesen først bliver igangsat, når alle tænder er trukket ud og gummen er helet.
I tiden fra tandudtrækning til igangsætning af konstruktion af helprotesen kan de manglende tænder dog erstattes af en såkaldt immediatprotese, der også kaldes en tandudtrækningsprotese. Det er med andre ord en midlertidig tandprotese.