Tandproteser erstatter manglende tænder, og der er forskellige muligheder, når du skal vælge en tandprotese.
Der findes nemlig et stort udvalg af vidt forskellige tandproteser, proteseløsninger og behandlingsforløb. Du kan eksempelvist vælge en tandprotese, hvad enten du mangler alle dine tænder, nogle få tænder eller noget midt imellem. Det er også muligt at få fremstillet en kombineret løsning, der omfatter både aftagelig og fast protetik.
Det er derfor vigtigt at finde en klinisk tandtekniker, der kan hjælpe dig med at finde frem til det rette valg af tandprotesen.
Er der tale om at erstatte flere eller alle manglende tænder med nye tænder, er en tandprotese en prisbillig tandbehandling i forhold til en løsning med fx tandimplantater med tandkroner.
Såfremt der samtidig med tandløshed er problemer med kæben eller begge kæber, så kan tandproteser være et godt og hensigtsmæssigt valg.
Ved fremstilling af nogle typer proteser kan en klinisk tandtekniker forestå hele processen, og der er dermed ingen krav om, at en tandlæge skal være involveret.
Ved andre typer proteser er det et krav, at tandlægen deltager i processen.
Det vil dog som regel altid være en god beslutning, at du tager din tandlæge med på råd uanset protesetype, da tandlægen typisk er den dentale fagperson, der ved mest om dine tænder og dine generelle behov ved en tandbehandling med tandproteser.
Nedenfor kan du finde mere information om tandproteser generelt.
Du vil også få svar på spørgsmål som følgende:
- Hvad er en tandprotese
- Skal alle tænder skiftes ud med en tandprotese
- Er de kunstige tænder i en tandprotese halvfabrikata
- Hvilke typer af tandproteser findes der
Tandproteser generelt og deres udvikling
Tandproteser har eksisteret i mange år, og der er indikationer på, at deres eksistens i hvert fald går næsten 3.000 år tilbage. De første tandproteser af porcelæn blev fremstillet omkring år 1770. Tandproteser i form af fuldproteser har i mange år været den eneste løsning på tandløshed, men siden 50’erne og 60’erne, hvor implantater af titanium blev opfundet, er der kommet flere alternative typer af tandbehandling, der afhjælper tandløshed.
De nye alternativer til behandling af tandløshed er opstået som følge af udvikling af nye tandbehandlingsmetoder og især nye materialer, og nogle af disse metoder og materialer har desuden kunnet anvendes til også at gøre tandproteser endnu bedre. Derfor kan det stadig i mange tilfælde give god mening at vælge en tandprotese frem for en af de nyere løsninger til erstatning af manglende tænder.
Da tandproteser i mange år har været den eneste løsning til erstatning af manglende tænder, har det medført, at mange tandpatienter har accepteret at leve med de problemer, der kan være et resultat af en fuldprotese. Disse problemer kan fx være, at det er svært at bide mad over, at tygning kan være besværlig, og at man bør holde sig fra nogle typer mad. Dertil kommer, at en overmundsprotese kan falde ned, fordi det naturlige vakuum, der dannes mellem tandprotesen og ganen, fungerer utilstrækkeligt.
Da tandpatienter i dag stiller større krav til en bedre tandbehandling og derfor også til løsninger på tandløshed, så er patienterne dermed også mindre tilbøjelige til at acceptere problemer med fuldproteser.
Disse almindelige forbrugerkrav til dentale løsninger som tandproteser af ordentlig kvalitet har været medvirkende til en større og stadig hurtigere udvikling af nye løsninger til tandbehandling og behandling af manglende tænder. Et af alternativerne til fuldproteser er en implantatløsning, hvorpå der kan sættes et helt nyt tandsæt. Det er en væsentlig dyrere løsning på tandløshed, og derfor er det et alternativ, som en del mennesker vil undlade at vælge.
Heldigvis har der også været en konstant udvikling inden for tandproteser, hvilket betyder, at mange tandpatienter kan finde en personlig tilpasset løsning af høj kvalitet inden for tandbehandling med en tandprotese til en fornuftig pris.
Behold altid dine egne raske naturlige tænder
Hos Tandlægeforeningen kan man læse sig til et særligt og særdeles godt råd, der er værd at tænke over, når du står i en situation, hvor en tandprotese er det valg, du overvejer.
Selv om du kun har få tænder tilbage, så er det ofte bedre at beholde tænderne og vælge en delprotese frem for en helprotese. Det skyldes, at en delprotese sidder bedre fast og fylder mindre end en helprotese. Selv en enkelt tand af dine egne tænder kan gøre nytte.
Husk dog at rådføre dig med din tandlæge, for det er vigtigt, at de tilbageværende tænder har en tilstrækkelig god kvalitet, når de skal bruges til at holde delprotesen på plads.
Hvad er en tandprotese
Tandproteser er en af flere løsninger på tandløshed, og denne form for kunstige tænder kan dermed være det valg, der passer til dine behov, hvis du har mistet en tand, flere eller alle tænder. Der findes flere typer af proteser til erstatning af manglende tænder, og et fællestræk for tandproteserne er, at de alle er løstsiddende. Det vil sige, at de kan tages ud af munden.
En helprotese til overmunden sidder fast i ganen ved hjælp af det naturlige vakuum, der opstår, når protesen sættes på plads i munden. Tandprotesen i undermunden sidder fast ved hjælp af tungen og kinderne.
En delprotese sidder fast i munden med brug af bøjler, der bliver placeret på de naturlige tænder, som sidder ved siden af de kunstige tænder.
Bemærk at udtrykket “sidder fast” har den betydning, at proteserne bliver siddende i munden, indtil du tager dem ud.
Er tænder i en tandprotese halvfabrikata
Det er kliniske tandteknikere, der fremstiller tandproteser. Selve protesen bliver typisk udformet i akryl, som er et plastmateriale med stor holdbarhed. Akryl er et velegnet materiale til proteser, da kliniske tandteknikere kan få materialet til at ligne naturligt tandkød.
De kunstige tænder i en tandprotese er halvfabrikata, som de kliniske tandteknikere køber hos tandproducenter. Materialerne til protesetænder kan fx være akryl, polykarbonat, plast og tandporcelæn.
Tænderne til en tandprotese kan færdiggøres på mange forskellige måder, så de hver især har et udseende, der minder om de naturlige tænder, som du mangler. Selv specielle kendetegn, som du kan have haft på de naturlige tænder, vil kunne efterlignes, således at din tandprotese vil kunne forveksles med dine tidligere naturlige tænder.
Hvilke typer tandproteser findes der
Der er mange muligheder inden for tandproteser, og udviklingen inden for løsninger til tanderstatning medvirker til at skabe et kontinuerligt større udvalg af tandbehandlinger.
Grundlæggende findes der følgende typer tandproteser:
- Helprotese
- Delprotese
- Immediatprotese / Tandudtrækningsprotese / Straksprotese
- Hybridprotese / Tryklåsprotese / Dækprotese
En helprotese indeholder alle tænder i overmunden eller i undermunden. Så hvis du skal have erstattet alle dine tænder, skal du have en helprotese til overmunden og en helprotese til undermunden.
En delprotese erstatter blot enkelte tænder og den kan typisk fremstilles enten som en delprotese af akryl eller som en såkaldt unitor, der er fremstillet med et metalstel; typisk af chrom og kobolt.
En immediatprotese eller tandudtrækningsprotese eller straksprotese er blot tre udtryk for samme protesetype.
En hybridprotese eller tryklåsprotese eller dækprotese er ligeledes blot tre udtryk for den samme type tandprotese.