Tandkroner forstærker svage tænder. Vælg den rigtige tandbehandling og få stærke og naturtro kunstige tænder.
Den tandtekniker og de materialer, der bliver valgt til fremstilling af en tandkrone, har stor betydning for din nye kunstige tand.
Det er typisk tandlægen, der har en afgørende indflydelse på beslutningen om hvilket materiale, der skal anvendes til en given tandkrone.
Som tandpatient kan du ved køb af en tandkrone stå i en situation, hvor du reelt kun har ganske lidt indflydelse på, hvad du egentlig betaler for.
Din indflydelse på valg af materiale til din tandkrone
På denne her side og på siderne, der handler om tandkroner i forskellige kvaliteter, vil du kunne få mere viden om tandkroner. Måske endda så meget viden, at du kan få den afgørende indflydelse på, hvilken type tandkrone du skal købe, hvis du får behov for en sådan tandbehandling.
Beskrivelserne af tandkroner bygger først og fremmest på information fra Anders Grove, der anses for at være blandt de allermest kompetente tandteknikere.
Anders Grove er uddannet i 1991 på Tandteknikerskolen på Panum, og der underviste han sine medstuderende i de sidste år af sit studie. Anders Grove er uden tvivl blandt de allerbedste tandteknikere, og fremstiller tandkroner af særdeles høj kvalitet, der indbefatter stor styrke samt æstetisk og naturtro design og formgivning.
Øvrige informationer om tandkroner er baseret på mine egne erfaringer på kundebasis samt på viden indsamlet fra dentalfaglige personer og litteratur om materialelære vedrørende dentale keramer.
Som nævnt flere steder bør du som tandpatient stile efter den bedst mulige kvalitet ved enhver tandbehandling, og det gælder derfor også for tandkroner.
På den her side vil du kunne få informationer, der blandt andet giver svar på følgende spørgsmål.
- Kan jeg selv vælge tandtekniker
- Hvornår har jeg brug for en tandkrone
- Er der forskel på tandkroner
- Hvilke typer tandkroner findes der
- Hvor lang tid kan en tandkrone holde
- Kan jeg selv vælge hvilken type tandkrone, jeg vil have
- Hvor lang tid tager det at få en tandkrone
Beskrivelser af tandkroner tager udgangspunkt i de tandprodukter, som tandteknikeren Anders Grove designer og fremstiller til sine tandpatienter.
Du får dermed information om tandkroner, der er fremstillet i den højeste kvalitet. Det giver dig et godt grundlag for at sammenligne og vurdere, om du vil kunne stille dig tilfreds med den tandkrone, som du bliver tilbudt, når du skal have forstærket en eksisterende svag tand eller have erstattet flere tænder med en tandbro.
Det kan ydermere hjælpe dig med at vurdere, om du er villig til at gå på kompromis med kvaliteten af tandkronen, når du vælger en tandtekniker, og når du vælger hvilken type tandkrone, din tandtekniker skal fremstille.

Kan jeg selv vælge tandtekniker
Som udgangspunkt kan du selv vælge den tandtekniker, som skal fremstille en tandkrone til dig. Mange tandlæger har et samarbejde med en eller flere tandteknikere, som de bruger. Undlader du som kunde at gøre din tandlæge opmærksom på, at du vil bruge en tandtekniker, som du selv har valgt, så vælger tandlægen den tandtekniker, der skal udforme din tandkrone.
Det kan være en fordel for dig, at du foretager valget af en tandtekniker til at fremstille en tandkrone til dig. Det giver dig mulighed for at kommunikere med begge de personer, der vil være involveret, når du skal have fremstillet og isat en tandkrone.
Derudover kan det være en fordel for dig, at du har den direkte kontakt til tandteknikeren, da det er denne, der skal designe tandkronen og dermed lave den del af tandbehandlingen, som vil være den synlige del i dit tandsæt.
Nogle tandteknikere vil dog foretrække, at du foretager al kommunikation via din tandlæge.
Desuden er der nogle tandlæger, som sandsynligvis vil insistere på, at du vælger en af deres faste samarbejdende tandteknikere.
Hvornår har jeg brug for en tandkrone
Tandkroner anvendes som forstærkning til slidte tænder, der har en ringe styrke og funktionalitet.
Der er typisk tale om en tandbehandling, hvor der i det enkelte tilfælde er tale om en eksisterende ægte tand, der er så svag eller misfarvet, at tanden er vanskelig at reparere med en almindelig tandbehandling som fx en tandfyldning eller en tandrensning.
Den ægte tand er altså så elendig, at den skal forstærkes med en krone. Det sker ved at den ægte tand bliver slebet til på en sådan måde, at der kan sættes en kunstig tandkrone ovenpå den ægte tand. Den nye kunstige krone vil dermed helt omslutte resterne af den ægte tand.
Når en tand er nødt til at blive behandlet og forstærket med en kunstig krone, vil det ofte være i mindst et af følgende tilfælde, der er de mest typiske.
- En tand der er så svag, at reparation med en fyldning er utilstrækkelig.
- En tand der er knækket eller revnet.
- En tand hvor der er slået et så stort stykke af, at det umuliggør en reparation med en fyldning.
- En tand der er misdannet.
- En tand der er misfarvet.
- En tand der er rodbehandlet.
Du undrer dig muligvis over, at en ægte tand skal forstærkes efter en rodbehandling. Forklaringen er, at en rodbehandling gør den behandlede tand svag på flere områder, og for at undgå at tanden bliver helt ødelagt, så forstærker man den med en tandkrone. Det er dog kun i visse tilfælde at en rodbehandlet tand har behov for at blive forstærket med en tandkrone.
Er der forskel på tandkroner
Tandkroner kan give anledning til mange misforståelser for en person, der kun har lidt viden om forskelle fra en tandkrone til en anden.
Tandlæger, tandteknikere og de firmaer, der producerer materialer til fremstilling af tandkroner, anvender flere forskellige udtryk for det samme produkt, hvilket kan skabe forvirring og i nogle tilfælde endda forkert viden hos tandpatienter, når tandbehandlingen vedrører en eller flere tandkroner. Det kan have den ulempe, at en tandpatient undlader at tage stilling til den tandkrone, som vedkommende har behov for og af den årsag blot overlader alle beslutninger til andre personer som fx tandlæge eller tandtekniker.
De grundlæggende forskelle på tandkroner handler om de materialer, der bliver anvendt til at fremstille en tandkrone. Desuden er der forskel på den teknik, arbejdsmetode og håndværksmæssige kompetence, der ligger til grund for selve design og fremstilling af en tandkrone.
Derudover er det væsentligt at bemærke, at nogle tandlæger i deres markedsføring bruger betegnelser for keramiske materialer, der på ingen måde giver en retvisende beskrivelse af det anvendte keramiske materiale, og det vil kunne stille dig som tandpatient ringere, såfremt der efter tandbehandlingen opstår skader på en tandkrone.
De materialer, der oftest anvendes til fremstilling af tandkroner, er følgende.
- Dentale keramer til keramiske tandkroner
- Metal og keramiske materialer til MK-kroner
- Guld til guldkroner
Keramiske materialer til tandkroner
Keramiske materialer til tandkroner er et meget bredt område, der har en lang historie bag sig. Til trods for at dentale materialer til fremstilling af tandkroner har stor betydning for tandkroners kvalitet og egenskaber, så kan dele af den danske tandlægebranche af uvisse årsager ikke finde ud af at kende forskel på forskellige materialer.
Det bør være klart for enhver tandklinik, at det i forhold til såvel markedsføring som den personlige rådgivning med henblik på salg af en tandkrone eller tandbro vil være yderst uhensigtsmæssig for tandpatienter, hvis tandlægen har et manglende kendskab til materialer til tandkroner.
Det vil med stor sandsynlighed efterlade tandpatienter med en misvisende eller helt forkert forståelse af, hvilken type tandkrone de står overfor at skulle investere i.
Det vil tillige være et forretningsmæssigt problem for tandlægen, da denne er lovmæssigt forpligtet til at give sine tandpatienter en fuldstændig og helt korrekt information om tandbehandlingen, som dermed omfatter alle relevante oplysninger om den tandkrone eller tandbro, som tandlæger anbefaler – og i nogle tilfælde bare beslutter – at tandpatienten skal have.
Hele problematikken vedrørende materialer til tandkroner og markedsføringen deraf, kan du læse meget mere om på denne her side, der handler om bedre markedsføring af tandkroner
Tandkroner af keramik og deres mange navne
Keramiske kroner benævnes ofte også som helkeramiske kroner, fuldkeramiske kroner, zirkonkroner og porcelænskroner. Disse forskellige navne dækker over det samme.
Her skal det dog bemærkes, at kronebetegnelser som zirkon og porcelæn er misvisende betegnelser, da disse to materialer ikke er anvendelige til keramiske tandkroner. Zirkon er nemlig et krystal, og det er tandporcelæn, der anvendes til kroner. Der er stor materialemæssig forskel på porcelæn og tandporcelæn, hvilket betyder, at porcelæn mangler de egenskaber, der er krævet til en tandkrone.
Derudover bruger en del tandklinikker benævnelsen Cerec kroner. Cerec er navnet på en metode til hurtig fremstilling af tandkroner. Benævnelsen Cad/Cam kroner bruges også, og her viser Cad/Cam blot, at tandkronen er designet med cad/cam teknologi.
Cerec og cad/cam siger dermed blot noget om fremstillingen og altså ikke noget om typen og kvaliteten af de materialer, der anvendes til tandkronerne.
Definition af forskellen på tandkroner
Forskellen på tandkroner kan reelt defineres på følgende tre områder:
- Materialeudvikling hos producenter
- Materialekendskab hos tandlæger og tandteknikere
- Håndværksmæssige kompetencer hos tandteknikere
Materialeudvikling
Firmaerne, der udvikler dentale materialer til fremstilling af keramiske tandkroner, konkurrerer hele tiden med hinanden om at forbedre materialerne. Det kommer dermed tandpatienterne til gode i form af en kontinuerlig stigende kvalitetsforbedring.
Inden for især det dentale keram, som hedder zirkonia, foregår der en rivende udvikling, og det har den betydning, at zirkoniakroner i stigende grad opfylder ønsket om tandkroner, der både har stor styrke og høj æstetik. Af dentale keramer er det kun zirkonia, der på nuværende tidspunkt har disse egenskaber.
Materialekendskab hos tandlæger og tandteknikere
Man kan relativt nemt stadig finde tandlæger, der tilbyder tandkroner fremstillet af materialer, der kan defineres som forældede. Da det er tandteknikere, der fremstiller tandkronerne, så er der altså også tandteknikere, der forsømmer at følge med i udviklingen af dentale materialer til tandkroner.
I nogle patienttilfælde kan der muligvis argumenteres for, at et ældre materiale er det bedste at bruge, men når en tandlæge udelukkende tilbyder tandkroner fremstillet af forældede materialer, så bør man som tandpatient være betænkelig. En tandkrone skal jo indsættes i tandpatientens mund og dermed integreres i vedkommendes krop. Alene af den grund bør tandlæger følge med i materialeudviklingen og tilbyde tandkroner, der er fremstillet af dentale keramer, der har den størst mulige biokompatibilitet.
Kompetencer hos tandteknikere
Uanset hvor gode dentale materialer en tandtekniker har mulighed for at anvende til fremstilling af tandkroner, er det helt essentielt for kvaliteten af en tandkrone, at tandteknikeren har et indgående kendskab til materialerne.
Dertil kommer, at en tandtekniker skal have stærke kompetencer inden for form og design og udnytte disse kompetencer i samspil med de teknikker og den erfaring, som tandteknikeren har i form af sin uddannelse og sit virke som tandtekniker.
Det er også vigtigt, at en tandtekniker kan tilegne sig og videreudvikle de teknikker, som hver enkelt materialeproducent anbefaler, når en tandtekniker designer og udformer tandkroner i dentale keramer fra en given producent.

Kombination af de tre ovenstående
For at du som tandpatient kan forvente at få en tandkrone af bedste kvalitet, er det hensigtsmæssigt, at du vælger en yderst kompetent tandtekniker, der samtidig vælger at gøre brug af de bedste materialer til lige netop den type tandkrone, som du har behov for.
Som nævnt bygger denne her sides informationer om tandkroner primært på viden indhentet hos Anders Grove, der er blandt de bedste tandteknikere.
Nedenstående beskrivelse af forskellige kronetyper bygger på det grundlæggende udvalg af tandkroner, som Anders Grove designer og fremstiller.
Typer af tandkroner
De fleste dentale laboratorier, der er betegnelsen for en tandteknikers firma, designer og fremstiller ofte den samme kronetype i forskellige kvalitetsvarianter, hvilket giver tandlæger en større valgmulighed.
Det er vigtigt at være opmærksom på som tandpatient, at det er behovet for en tandkrone, der bør afgøre valg af kronetype og kvalitet.
Det specifikke behov varierer fra tandpatient til tandpatient og fra tand til tand. Det vil altså sige, at der reelt er tale et helt unikt produkt, når der skal designes og fremstilles en tandkrone til en given tandpatient.
Det er eksempelvist unødvendigt at få isat en højæstetisk designet tandkrone på den allerbageste kindtand, der typisk er usynlig for andre mennesker. Til sådan en tand er det vigtigere at få en tandkrone, hvor der er fokus på høj styrke, da kindtanden bruges til at tygge med.
Kan jeg selv vælge hvilken type tandkrone, jeg vil have
Når du har behov for en tandkrone som forstærkning eller erstatning af en tand, så kan du selv bestemme hvilken kronetype, du vil have. Det er selvfølgelig en god ide, at du og din tandlæge og eventuelt tandteknikeren taler sammen om hvilken tandkrone, der vil være det bedste valg for dig.
Du kan tillige selv kontakte dentale laboratorier for at spørge en tandtekniker om, hvad vedkommende vil råde dig til. Nogle tandteknikere vil muligvis tage sig tid til at hjælpe dig, og andre vil bede dig tale med din tandlæge.
Det, der er vigtigt, er, at du selv bliver en del af beslutningen om valg af tandkrone, så din tandlæge mere er din rådgiver end din beslutningstager.

Hvor lang tid tager det at få en tandkrone
Hvis du skal have en helt almindelig tandkrone til fx en kindtand, så bør processen kunne klares på maksimalt to uger fra det tidspunkt, hvor din tandbehandling går i gang, og til tandkronen bliver indsat i din mund.
Hvis du skal have lavet en tandkrone til fx en fortand, og kronen skal være af høj æstetisk kvalitet, vil der kunne gå lidt længere tid.
Du kan altid spørge din tandlæge om tidshorisonten og eventuelt bede om at få fastsat de tider, du skal møde hos tandlægen.
Hvor lang tid kan en tandkrone holde
Det er relativt vanskeligt at finde konkret information om, hvor lang tid en tandkrone kan holde. En del informationskilder angiver en holdbarhed på 10-15 år for en keramisk tandkrone. Med udviklingen inden for dentale keramer, så vil jeg anslå, at en zirkoniakrone kan holde i en del flere år.
Der er mange forhold, der har indflydelse på, i hvor lang tid en tandkrone kan holde, og en del af de forhold er de påvirkninger, som du selv har på en keramisk tandkrone. Disse ubekendte faktorer er sandsynligvis årsag til, at der sjældent står noget generelt om holdbarhed og levetid for keramiske tandkroner.
Når du har behov for at få fremstillet en tandkrone, kan du forsøge at få din tandlæge til at give dig en form for sikkerhed i forhold til, hvad du kan kræve erstattet, hvis der opstår problemer med tandkronen.
Det kan også være en hjælp, at når du skal have en tandkrone, så vil det være logisk at konkludere, at jo mere kompetent tandteknikeren er, jo bedre vil tandkronen være, og jo længere tid kan den holde.
Det er fx yderst vigtigt, at tandkronen bliver fuldstændigt tilpasset de øvrige tænder og munden, så kronen kan fungere maksimalt. Denne tilpasning kræver, at det er en tandtekniker med stærke kompetencer og en høj håndværksmæssig tandteknisk kunnen, som skal være den faglige person, der udformer din tandkrone.
Hvis tandkronen eksempelvist sidder en smule forkert, vil den kunne risikere at blive påvirket meget mere end normalt af andre tænder og desuden på en negativ måde, der vil medvirke til at forringe tandkronen over år. En dårligt udformet tandkrone kan også give andre komplikationer, som fx problemer med bidfunktionen.

Udvalg af tandkroner
Inden for især tandkroner udformet med dentale keramer er der mulighed for at graduere kvaliteten af tandkroner, og det kan være hensigtsmæssigt i forhold til, hvor en given tandkrone skal placeres i munden. Det er som regel det designmæssige tandtekniske arbejde med at udforme tandkroner med en høj æstetik, som er tidskrævende. Det er typisk også en tandkrones udseende, der har størst betydning for tandpatienter. Af den årsag er der tandteknikere, der inddeler deres tandkroner i kvalitetsklasser, selv om det dentale keram er det samme, der er anvendt til tandkronerne.
Det vil sige, at selv om man køber en tandkrone i en lavere kvalitetsklasse, så kan tandkronen i styrke være bedre end en tandkrone, der har en højere kvalitet.
Det kan du læse mere om på siden, der handler om keramiske tandkroner.
Det er således muligt, at en tandpatient hos en given tandlæge kan blive præsenteret for et udvalg på eksempelvist 5 forskellige tandkroner til forstærkning af ringe og svage tænder.
Det kan være et udvalg, der ser således ud:
- Keramisk Klasse A tandkrone
- Keramisk Klasse B tandkrone
- Keramisk Klasse C tandkrone
- Metalkeramisk tandkrone
- Guldkrone
Beskrivelser af ovenstående udvalg af tandkroner finder du på 2 andre sider, hvor du også vil kunne få svar på andre relevante spørgsmål.