Tandbehandling hos en tandlæge er et godt sted at starte, når du har et eller flere problemer med dine tænder.
Der findes mange forskellige tandbehandlinger med forskellige priser og varierende kvalitet.
Så hvordan vælger du den bedste tandbehandling, når du skal have repareret, forbedret eller erstattet dine tænder.
Kvalitet er en vigtig faktor inden for tandbehandling
Her på hjemmesiden bedretandbehandling.dk er det hensigten at give dig information og uddybende beskrivelser om forskellige typer af tandbehandling, der passer til dine tænder og tandproblemer.
Når det handler om tandbehandling som en vare med forskellige modeller, typer, priser og kvaliteter, så er det min grundlæggende holdning, at jo bedre kvalitet du køber, jo billigere bliver prisen på tandbehandlingen set over hele livet. Det vil jeg tydeliggøre med eksempler.
Desuden er en tandbehandling af god til høj kvalitet med til at øge din tryghed som kunde.
Her på hjemmesiden finder du information om tandbehandlinger inden for primært følgende områder i tandbehandlingsbranchen:
- Tandlæger og tandklinikker
- Tandteknikere og dentale laboratorier
- Kliniske tandteknikere og tandproteseklinikker
Herunder kan du finde mere information om følgende spørgsmål.
- Hvilke tandklinikker tilbyder hvilken type tandbehandling
- Hvilke priser har de forskellige typer tandbehandling
- Kan jeg regne med priserne på sundhed.dk
- Er der garanti på tandbehandlinger
- Kan jeg klage over en tandbehandling
- Hvad er mine rettigheder som tandpatient
- Hvilken tandbehandling er den bedste.
Hvilke tandklinikker tilbyder hvilken type tandbehandling
For langt de fleste mennesker vil det igennem livet være sådan, at det er en tandlæge, der er den første dentale fagperson, der yder tandbehandling. Her er fokus rettet mod pleje og vedligehold, så de naturlige tænder kan holde i så lang tid som muligt.
Den næste fagperson vil sandsynligvis være en tandtekniker fra et dentalt laboratorium. Her består tandbehandlingen primært af en eller flere tandkroner, der dels forstærker og dels erstatter henholdsvis svage og manglende tænder.
Den tredje og formentlig sidste fagperson er en klinisk tandtekniker fra en tandprotetisk klinik. Tandprotetisk tandbehandling omfatter design og fremstilling af tandproteser, der typisk anvendes, når mange eller alle tænder skal erstattes.
Ovenstående forklaring er relativt forenklet, for inden for især tandteknik er der mulighed for at vælge mellem mange løsninger og tandbehandlinger, der kan tilpasses den enkelte kundes behov – og økonomiske formåen.
Der er tillige mulighed for at kombinere flere løsninger på tværs af de faglige kompetencer og tandbehandlinger, der hører til hos henholdsvis en laboratorietandtekniker og en klinisk tandtekniker.
Hvilke priser har de forskellige typer tandbehandling
Priser for tandbehandling er fra sommeren 2018 blevet mere uigennemskuelige, da den daværende regering indførte en såkaldt særlov vedrørende tandpleje til voksne kunder. Læs særloven her
Med denne særlov har tandlæger mulighed for at vælge, om de vil arbejde inden for eller uden for særloven.
Tandlæger, der har valgt at arbejde uden for særloven, kan selv fastsætte hver deres priser for tandbehandling.
Tandlæger, der arbejder inden for særloven, er godkendt af regionen og har dermed et ydernummer. Det betyder, at disse tandlæger følger de faste priser på tandbehandling. Disse faste priser er fastsat ifølge aftale mellem tandlægerne og den offentlige sygesikring.
De faste priser for tandbehandling hos tandlæger med ydernummer er dog kun faste i begrænset omfang, da følgende gør sig gældende for patienter i henholdsvis sygesikringsgruppe 1 og 2.
For patienter i sygesikringsgruppe 2 er priserne for tandbehandling varierende og altså ikke faste.
For patienter i sygesikringsgruppe 1 har de grundlæggende og mest almindelige typer tandbehandling faste priser.
Øvrige tandbehandlinger har blot et fast tilskud, og så varierer den tandbehandlingspris, som patienten selv skal betale. Disse varierende priser for tandbehandlinger kan på sundhed.dk sammenlignes fra tandlæge til tandlæge. Sammenligningen lider dog under, at sundhed.dk lader det være op til hver enkelt tandlæge at indtaste priser, og sundhed.dk fører ikke kontrol med rigtigheden af priserne.
Der er altså en del at tage stilling til, når du som tandpatient og kunde skal finde ud af hvilke priser, der er gældende for den tandbehandling, som du har behov for.
Ved valg af tandlæge kan det derfor være hensigtsmæssigt at undersøge flere tandklinikker og eventuelt forsøge at indhente viden om andet end deres priser. Det kan fx være den enkelte tandkliniks kompetencer, serviceniveau, behandlingsgaranti og generelle omdømme.
Kan man regne med priserne for tandbehandling på sundhed.dk
De danske myndigheder inden for sundhed stiller sundhed.dk til rådighed for tandlæger, så de kan indtaste og vise deres priser. Organisationen bag sundhed.dk tager ikke ansvar for, om behandlingspriserne er korrekte.
Priser for tandbehandling, som er angivet på sundhed.dk, beror på et såkaldt tillidsprincip, hvor regionerne antager, at tandlæger og tandlægeklinikker indtaster de rigtige priser for hver eneste behandling af tænder. Der er med andre ord ingen kontrol af priserne for tandbehandling.
Regionerne har grundlæggende ansvaret for prisernes rigtighed, men oplyser, at de har tillid til, at den enkelte tandklinik og tandlæge oplyser den korrekte pris på deres tandbehandlinger.
9 ud af 10 tandlæger angiver forkerte priser
Der skal blot et mindre tjek til for at få den opfattelse, at regionernes tillidsprincip kun virker i begrænset omfang.
En lille undersøgelse af priser for en tandbehandlingen “Porcelænskrone til fortand i overkæbe” viser, at det kan være svært at stole på priserne for tandbehandling, som angivet på sundhed.dk.
På sundhed.dk har jeg udtaget et tilfældigt udvalg på 10 tandlæger, der alle på sundhed.dk har angivet en pris for behandlingen “Porcelænskrone til fortand i overkæbe”.
Jeg har sammenlignet informationen om denne behandlingstype og dens pris angivet på sundhed.dk med hver tandlægekliniks information på deres egen hjemmeside.
Kun én tandlæge – altså 1 tandlæge ud af 10 – angiver samme tandbehandling og pris på sin hjemmeside, som tandlægen har angivet på sundhed.dk
Min konklusion er umiddelbart, at man som patient med god ret kan tvivle på, om priser for tandbehandling er korrekte på sundhed.dk.
Desuden skal man være opmærksom på, at betegnelsen “porcelænskrone” er et vildledende navn, da der ikke anvendes porcelæn som materiale til tandkroner. Der er forskel på porcelæn, og det burde tandlæger vide, så de kunne angive det korrekte navn for materialet, der bliver anvendt til tænder.
For de 9 tandlæger, der undlader at give en korrekt oplysning til deres kunder om tandbehandlingspriser, kan man konstatere følgende fejl.
- Behandlingen, som tandlægerne prisfastsætter på sundhed.dk, findes slet ikke i deres egen prisliste.
- Prislisten er mangelfuld.
- Der er ingen prisliste.
- Prislisten er forældet.
Hvorvidt det er sundhed.dk eller den enkelte tandlæge, der har ansvaret for den mangelfulde og fejlagtige prisinformation til kunder, der ønsker tandbehandling, er svært at få et klart svar på, da sundhed.dk, Tandlægeforeningen og de enkelte tandlægeklinikker alle henviser til, at det er andre end dem selv, der kan svare på det spørgsmål.
Det er under alle omstændigheder dog kritisabelt, at en offentlig hjemmeside som sundhed.dk stiller en hjemmeside til rådighed for fejlbehæftede priser for tandbehandlinger.
Er der garanti på tandbehandlinger
Da denne del af beskrivelsen af tandbehandlinger er omfattet juridiske love og regler, så skal det påpeges, at nedenstående er min tolkning af juraen på området, og du er derfor selv forpligtet til at indhente den korrekte information, som du måtte få brug for i en eventuel klagesag.
Indledningsvist skal det her nævnes, at en klage over en tandbehandling og en eventuel garanti foregår anderledes, end når du vil klage over eksempelvist en vare købt i en butik.
Det er nemlig sådan, at sundhedsydelser, der leveres af autoriserede sundhedspersoner, tilsyneladende ikke er omfattet af reglerne i Købeloven. Og tandbehandlinger betegnes som sundhedsydelser.
Du kan dog alligevel klage over en tandbehandling. En sådan klage skal rettes til Styrelsen for Patientklager, som så behandler klagen. Du kan finde mere information ved at klikke her på klager over tandbehandlinger
Styrelsen for Patientklager behandler også klager over en eventuel afgivet garanti, og sådanne sager vil blive vurderet enkeltvist fra sag til sag.
Selv om Købeloven ikke gælder for tandbehandlinger og eventuelle garantier afgivet af en tandklinik i forbindelse med en behandling, så kan det være en hjælp at vide, hvordan en garantiforpligtelse er beskrevet i Købeloven.
Købeloven beskriver en garanti som noget, en sælger såvel som en producent kan vælge at tilbyde dig i forbindelse med at køb af en vare. Garantien er altså en frivillig forpligtelse, som sælgeren eller producenten påtager sig. Da det er frivilligt for firmaet at give en garanti, så er det firmaet, der bestemmer, hvad garantien omfatter.
Garantien må dog ikke være betinget af, at du som kunde fratages dine rettigheder, som du ifølge lovgivningen har i forhold til at kunne klage over den vare, som du køber.
Der er tandklinikker, som yder forskellige former for garanti på deres tandbehandlinger, og en garanti bliver ofte givet som en ekstra og særlig ydelse fra tandklinikkens side for at få eventuelle kunder til at vælge denne tandklinik frem for andre tandklinikker. Da en garanti på den måde anvendes i markedsføringen for at tiltrække tandpatienter, så er det vigtigt, at enhver garanti forpligter den tandklinik, som tilbyder garantien.
Du skal her være opmærksom, at hvis du ydes en garanti i en tandbehandling, så bør det som udgangspunkt indebære, at du gives yderligere rettigheder end de rettigheder, som du har i henhold til lovgivningen på området.
Køber du en tandbehandling, som giver dig en form for garanti, så bør du sætte dig grundigt ind i, hvad garantien omfatter, og om garantien er udformet således, at du undgår at stå med et problem, der stiller dig ringere end oprindeligt, hvis noget går galt.
Det er desuden vigtigt, at du får tandklinikkens garantiforpligtelse på skrift, og at denne skriftlige garanti også indeholder alle de forbehold, som tandklinikken tager i forbindelse med garantigivningen på den specifikke tandbehandling, som garantien vedrører.
Eksempel på garantiforpligtelse hos tandlæge
Som eksempel på en garantiforpligtelse kan man hos en tandlæge finde følgende garanti.
“Fem års garanti på kroner, broer og facader udført i porcelæn. Inden for denne periode repareres eller omlaves kroner, broer og facader uden beregning for dig. Garantien omfatter ikke selve den tilslebne tand, som kronen, broen eller facaden er cementeret på – men udelukkende selve kronen, broen eller facaden.”
Her er det fx væsentligt at få på plads, hvad porcelæn dækker over, da det på en del tandklinikkers hjemmesider ofte ses, at materialebetegnelser bruges fejlagtigt. Med hensyn til porcelæn, så skal det indeholde en vis mængde kaolin (ler), for at der er tale om porcelæn. Hvis materialet indeholder mindre kaolin vil man typisk skulle bruge betegnelsen tandporcelæn.
Det er også vigtigt at finde ud af, hvad der eventuelt skal ske med den tilslebne tand, og hvem, der skal betale for den tandbehandling, der skal udføres i forbindelse med en reparation eller omlavning af krone, bro og facade.
Til ovenstående forklaring vedrørende garanti har jeg som kilder gjort brug af Købeloven, stpk.dk, samt talt med Styrelsen for Patientklager.
Hvor og hvordan klager jeg over en tandbehandling
Som ovenfor nævnt har du en lovmæssig ret til at reklamere over en tandbehandling. Du vil yderligere kunne søge om at få erstatning for en skade.
Nedenfor har jeg indsat links til to hjemmesider, hvor du kan få information om mulighederne for reklamation og erstatning. Desuden er der links til hjemmesiderne for henholdsvist Styrelsen for Patientklager og Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning.
Læs på Tandlægeforeningen om klage over tandbehandling
Læs på forbrug.dk om klager over tandlæge
Klag over tandbehandling hos Styrelsen for Patientklager
Søg om erstatning hos Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning
Hvis du har kendskab til hele eller dele af den information, som du kan finde på de hjemmesider, der er linket til, så vil du kunne se, at der formentlig er en relativ lang sagsbehandlingstid for klage såvel som ansøgning om erstatning. Styrelsen for Patientklager har oplyst, at en klagesag over en tandbehandling i gennemsnit tager et år.
Den bedste garanti
Vil du undgå at ende i en klagesag, så er det bedste, du kan gøre, at finde en tandlæge, som du føler dig tryg ved. Efter min mening bør tryghed i tandbehandlingen prioriteres højere end de priser for tandbehandling, som en given tandlæge tager.
Det er yderligere værd at overveje, at jo bedre din tandlæge kender dig og dine tænder, jo bedre tandbehandling vil du få hos tandlægen. Derfor er det hensigtsmæssigt for dig, at du finder en tandlæge, som du vil bruge i mange år fremover.
Hvad er mine rettigheder som tandpatient
Det er din beslutning som tandpatient og dermed som kunde, om du vil købe den behandling, som bliver anbefalet af tandlægen.
Du har iflg. sundhedsloven ret til at få at vide, hvad en tandbehandling indebærer, samt hvilke konsekvenser dit valg af behandling har, før du beslutter dig.
Ved større tandbehandlinger kan du eventuelt bede om at få informationerne på skrift, hvis det giver dig mere tryghed i forbindelse med din tandbehandling og resultatet af den.
Bemærk her at hvis en samlet tandbehandling forventes at koste mere end 2.500 kr, så skal din tandlæge tilbyde dig et skriftligt uspecificeret prisoverslag, inden tandklinikken påbegynder behandling af dine tænder.
Du kan på tandlægeforeningen læse mere om fx Sundhedsloven, dit samtykke til en tandbehandling, information i din journal, økonomi, og hvad din tandlæge har pligt til at oplyse dig om i forbindelse med en tandbehandling. Klik her og få info om sundhedsloven, dit samtykke og mere
Det mest optimale i forhold til de tandbehandlinger, som du modtager over tid, vil som regel være, at du har valgt en tandlæge, som du føler dig tryg ved, og som du stoler på.
Det vil være medvirkende til, at du og din tandlæge kan have en løbende konstruktiv dialog, der vil være et hensigtsmæssigt grundlag for, at tandlægen kan tilbyde dig de tandbehandlinger og priser, der passer til dine behov og økonomiske formåen.
I den forbindelse er det min overbevisning, at langt de fleste tandlæger i Danmark har den målsætning, at de vil hjælpe deres patienter med lige præcis de tandbehandlinger, der med størst sandsynlighed giver deres kunder så gode tænder, at de kan reducere deres tandlægebesøg til kun at handle om de løbende tandeftersyn.
Du kan også læse mere om dine rettigheder i Sundhedsloven, kapitel 5.
Hvilken tandbehandling er den bedste
Den bedste tandbehandling til den billigste pris er ganske simpel.
Du skal børste dine tænder. Og du skal børste dem grundigt.
Tandbørstning er en del af din tandpleje, som du selv kan foretage. Du kan også pleje og vedligeholde dine tænder med tandtråd, tandstikker og lignende midler.
Derudover er der mad og drikke, som du kan undgå, fordi det skader dine tænder i høj grad.
Det samme gælder for flere typer af den form for tandblegning, der ofte tilbydes af skønhedsklinikker. Undgå disse tandblegninger.
Dyrker du en idræt, hvor der er hård fysisk kontakt med risiko for tandskader, så kan det være en god ide at bruge en tandbeskytter.
Du kan altså gøre meget selv for at holde dine tænder i god stand, og jo mere du selv gør, jo større er sandsynligheden for, at du skal have foretaget færre tandbehandlinger hos tandlægen.
Desuden vil du som regel kunne få gode råd og vejledning hos din tandlæge.