Nye kunstige tænder fungerer som forstærkning eller erstatning for svage eller manglende tænder.
Der er flere muligheder inden for nye kunstige tænder, og det er en klar fordel at vælge rigtigt, når du køber en enkelt ny kunstig tand eller flere kunstige tænder.
Du kan på den her side finde en overordnet beskrivelse af de forskellige typer af nye kunstige tænder. Dermed kan du få et bedre overblik over, hvad der kan være det bedste valg for dig, når du har behov for at får forstærket eller erstattet en enkelt tand eller flere tænder.
Hvilke typer kunstige tænder findes
De mest almindelige produkter inden for kunstige tænder er følgende:
- Tandkrone
- Tandbro
- Tandimplantat
- Tandprotese
Tandkroner, tandbroer og tandimplantater er løsninger, hvor de kunstige tænder bliver sat fast i din mund.
Tandproteser kan udformes som delproteser såvel som helproteser. En tandprotese er en løsning, hvor tænderne kan tages ud af munden.
Hvem kan lave en ny tand
Det er tandteknikere, der er uddannet til at designe og fremstille nye kunstige tænder.
Der er to typer af tandteknikere.
- Laboratorietandteknikere
- Klinisk tandteknikere (tandprotetikere).
Laboratorietandtekniker
Tandteknikere, der arbejder på laboratorier, designer, formgiver og fremstiller blandt andet tandkroner, tandbroer og tandproteser.
En sådan tandtekniker skal fx grundlæggende have en høj formsans, godt farvesyn, fingerfærdighed, overblik og koncentrationsevne.
Derudover er det en væsentlig fordel, hvis en tandtekniker har evnen til at kombinere de forskellige udtryk, der indgår i en ægte tands anatomi og struktur og overføre disse udtryksformer til en kunstig tand. Materialekendskab er en absolut forudsætning for, at en tandtekniker kan efterligne ægte tænder, når tilsvarende kunstige tænder bliver designet og formgivet.
Det er en laboratorietandteknikers opgave at lave nye kunstige tænder, så tandpatienter får bedre muligheder for at tygge, tale og smile. Tandteknikere er med andre ord medvirkende til at forbedre patienters tilværelse på både det fysiske og mentale plan.
Tandteknikere på dentale laboratorier designer og fremstiller kunstige tænder med højteknologiske maskiner såvel som en bred vifte af håndværktøj, og det er især den håndlavede finish og overfladestruktur, der på ypperste vis er grundlaget for at kunstige tænder som tandkroner og tandbroer kan få den høje kvalitet, der gør dem sammenlignelige med ægte tænder.
Dette tandtekniske arbejdsområde, der kræver så unikke menneskelige kompetencer, er selvsagt et af de erhverv, hvor de menneskelige egenskaber kan udkonkurrere maskiner.
Kliniske tandteknikere (tandprotetikere)
Tandteknikere, der arbejder på klinikker behandler tandpatienter, som har brug for en tandprotese.
Tandteknikeren indsætter og korrigerer aftagelige tandproteser til voksne personer, der har lidt et tandtab, der typisk skyldes nedslidte tænder.
En tandprotese består af mere end kunstige tænder, og der kan være mange hensyn at tage til tandpatienter, der vælger en tandprotese som løsning på et tandtab.
En tandprotese har indflydelse på hele munden og mundens funktion, så hos tandteknikeren kræver det høje kompetencer omfattende blandt andet et godt håndelag, høj æstetik og medmenneskelige evner til at skabe god kontakt med andre mennesker.
Det er i et godt samspil med tandpatienten, at den kliniske tandtekniker vil kunne skabe en funktionel og æstetisk løsning, der giver patienten den bedste løsning til erstatning af manglende tænder.
Maskiner
Hos nogle tandlægeklinikker er det tandlægen, der med hjælp af en maskine producerer en kunstig tand eller flere tænder. Hvis du som tandpatient kun stiller få krav til udseendet af en ny kunstig tand, og en billig pris samtidig er afgørende for dig, kan en maskinfremstillet og maskindesignet tand være en rimelig løsning, og vil trods alt være bedre end ingenting.
Opbygning af kunstige tænder
Kunstige tænder er på mange måder relativt ens, selv om de bliver lavet i forskellige typer til forskellige formål. Hvis du som tandpatient har behov for en kunstig tand, vil du på internettet kunne finde mange forklaringer og beskrivelser samt diverse betegnelser på de forskellige tandprodukter. Der er rig mulighed for at blive ret forvirret.
Herunder er en rimelig simpel beskrivelse af kunstige tænder, der blot skal give dig en generelt oversigt over, hvilken type kunstig tand eller tænder, der kan være en løsning på det behov, du har med henblik på at få forstærket eller erstattet en eller flere ægte tænder.
Du finder her en kort forklaring på de mest anvendte kunstige tandtyper, en kort forklaring af de mest anvendte materialer, og en forklaring på, hvordan en eller flere nye kunstige tænder sættes fast i munden. På andre sider vil det være muligt at læse mere indgående om tandtyper, materialer og indsætning af tænder.
Tandtyper inden for kunstige tænder
Der findes to typer af fastsiddende kunstige tænder.
- En tandkrone
- En tandbro
En tandkrone består af en enkelt tand.
En tandbro består af flere tænder. Hver tand benævnes for et led. Fx en treleddet tandbro, der består af tre tænder. En flerleddet tandbro består af flere tænder.
Der findes to typer af aftagelige kunstige tænder
- En delprotese
- En helprotese
En delprotese erstatter nogle af tænderne i en kæbe.
En helprotese erstatter alle tænder i en kæbe.
Opbygning af kunstige tænder
Tandkrone – opbygning og materialer
En tandkrone bruges til at forstærke en naturlig tand, der er så svag, at den skal forstærkes. Tandkronen er lavet, så den har et hulrum, og den kan billedligt sammenlignes med en hætte. Den bliver sat fast på den naturlige tand. For at det kan lade sig gøre, bliver den eksisterende tand filet til, så den bliver mindre og udgør derved en tandstub. Hulrummet i den nye kunstige tandkrone passer til tandstubben på den tilfilede eksisterende tand. I denne tandtekniske proces bliver der gjort plads til det materiale, der anvendes til at få den nye kunstige tand til at sidde fuldstændig fast på den naturlige tand.
En kunstig tandkrone bliver i dag typisk fremstillet af keramiske materialer. Zirkon og glaskeramik er sandsynligvis de mest anvendte materialer til fremstilling af tandkroner.
Tidligere var det mest almindeligt at fremstille tandkroner med en blanding af metal og keramik, hvor metallet udgjorde det inderste lag og keramik det yderste lag. Metallet gav tandkronen styrke og keramikken gav kronen et tilnærmelsesvist naturligt udseende.
En sådan tandkrone kaldes for en metal-keramik tandkrone eller mk-krone.
I dag findes der keramiske materialer, der kan give en tandkrone en mindst lige så høj styrke som metal. De keramiske materialer giver også tandteknikere mulighed for at designe tandkroner, så de ser fuldstændig naturtro ud.
Tandkroner i keramik består typisk af flere lag, hvilket har den fordel, at en erfaren og kompetent tandtekniker kan skabe en fuldstændig sammenlignelighed med fx de farver, refleksioner og skyggevirkninger, der karakteriserer naturlige tænder.
Det betyder, at flere og flere patienter vælger tandkroner, der udelukkende består af keramik.
Tandkroner designet og fremstillet kun i keramik har mange navne, der betyder det samme. Helkeramisk tandkrone, fuldkeramisk tandkrone og porcelænskrone er nogle af de mest anvendte navne.
Tandbro – opbygning og materialer
En tandbro bruges til at erstatte en enkelt ægte tand eller flere tænder, der er placeret ved siden af hinanden. Her er altså tale om, tandbroen skal erstatte en eller flere tænder, der er helt væk både hvad angår tandkrone og tandrod.
Antallet af tænder i en tandbro består som udgangspunkt af det antal tænder, der bliver erstattet plus to tænder, der bruges til at fastgøre hele tandbroen på to af de naturlige tænder i munden. De to ekstra tænder sidder i hver sin ende af tandbroen, og disse to tænder har samme udformning som tandkrone, hvilket vil sige, at de er hule inden i. De kunstige tænder, der sidder mellem de to yderste tænder i tandbroen, består af hele tænder uden hulrum.
De to ydertænder i tandbroen sættes fast på de to naturlige tænder på samme måde, som hvis det var to tandkroner. Det har den betydning, at det er værd at overveje, hvorvidt den bedste løsning er en tandbro eller alternativt en implantatløsning. Implantatløsninger bliver nemlig lavet uden anvendelse af nogle af dine naturlige tænder.
Det vil sige, at hvis de to naturlige tænder, hvorpå en tandbro skal sættes fast, i forvejen er svage og i dårlig stand, så kan det være en fordel at anvende tandbroen, da de to ydertænder vil forstærke de to svage ægte tænder.
Hvis de to ægte tænder derimod er sunde og raske vil det være uhensigtsmæssigt at tilslibe dem, for at de kan komme til at passe med ydertænderne i en tandbro. Her vil en implantatløsning være en væsentlig bedre løsning.
Materialer til en tandbro er som regel de samme som til en tandkrone. Det er en fordel, hvis tandbroen bliver fremstillet i et helt stykke materiale, da det øger tandbroens styrke og holdbarhed.
Tandprotese – opbygning og materialer
En tandprotese bruges til at erstatte nogle eller alle naturlige tænder, der typisk mangler eller er slidt ned. En tandprotese bliver til tider også kaldt for et gebis.
En tandprotese er aftagelig og kan derfor tages ud af munden. Ved børstning af tænderne skal protesen tages ud.
En delprotese erstatter nogle af tænderne i overmunden eller undermunden. Den består af et stel, der sidder fast på nogle af de naturlige tænder ved hjælp af bøjler eller tryklåse. Stellet består typisk af titanium, chrom-cobolt eller guld.
En helprotese erstatter alle tænder i overmunden eller undermunden.
Grundmaterialet i helprotesen er typisk akryl, og det har en lyserød farve, hvilket gør det nemmere, at få det til at ligne gummer og tandkød. Desuden er akryl et materiale, der er velegnet til at forme, hvilket er yderst vigtigt, for at sikre at tandprotesen sidder fuldstændigt rigtig i munden.
Protesetænderne i såvel en delprotese som en helprotese kan udformes i forskellige materialer. Materialerne til tænderne kan eksempelvist være akryl, polykarbonat, plast og porcelæn. Tænder, gummer og tandkød i en tandprotese kan designes for og udformes, så hele tandprotesen er fuldt ud sammenlignelig med ægte naturlige tænder, gummer og tandkød.
Hvis du er i en situation, hvor du kun har få naturlige og gode tænder tilbage og overvejer, om du vil have en tandprotese, så er det værd at bemærke, at det i mange tilfælde er en fordel for dig at beholde selv få gode ægte tænder og vælge en delprotese.
Hos nogle tandpatienter er det en gængs opfattelse, at når der kun er få ægte tilbage tilbage, så er det bedst at få dem trukket ud og gøre brug af en helprotese.
En helprotese kan til tider give problemer, fordi mange mennesker har svært ved at vænne sig til at have et fremmedelement i munden.
Fordelen ved en delprotese er, at den fylder mindre og sidder bedre fast end en helprotese. Derfor vil det være en god ide at bede din tandlæge undersøge, om dine tilbageværende ægte tænder er værd at beholde med henblik på at få en delprotese frem for en helprotese.
Fundamentet til en kunstig tand
Når en kunstig tandkrone eller tandbro skal sættes fast i munden, skal der være et fundament, der udgør den del, hvorpå tandkronen eller tandbroen påsættes.
Der er grundlæggende to typer af fundamenter.
- Et naturligt fundament bestående af hele eller dele af en tand.
- Et kunstigt fundament bestående af et implantat.
Det naturlige fundament er beskrevet ovenfor i forbindelse med beskrivelse af tandkrone og tandbro.
Det kunstige fundament er et implantat, som er en kunstig tandrod. Implantatet bliver indsat i kæbeknoglen, hvor det på relativ kort tid kan vokse sig fast i kæben. Implantater bliver typisk fremstillet af titanium, der har den egenskab, at det kan integreres naturligt i kæbeknoglen i form af en proces, hvor implantatet inden for nogle måneder vokser sammen med knoglen. Der findes også andre biokompatible materialer, der har samme egenskab med hensyn til at vokse sig fast i kæbeknoglen.
Implantatet er udformet således, at det er nemt at påsætte en kunstig tand. Implantatrødder kan anvendes til såvel tandkroner som tandbroer.
Materialevalget til en tandkrone såvel som til en tandbro har som grundregel ingen betydning for valg af fundament.